Stress-Tip 6

Ik heb lichte hoofdpijn. De les begint met een rustige beweging. Opeens ben ik me bewust van m’n opgetrokken schouders.
De gespannen spieren. Mijn oppervlakkige ademhaling. Tijdens de ontspanningsoefening laat ik los. Zachte, ontspannen ademhaling. Vitaal weer naar huis.
Stressreductie Tip 6:

Een natuurlijke ademhaling is rustig. Hij gaat helemaal vanzelf zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Gestresst? Waarschijnlijk trek je je schouders op, waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Dit veroorzaakt een hogere, snelle en oppervlakkige ademhaling. Hiermee activeer je het sympathische gedeelte van je zenuwstelsel. Dit is je stress-systeem. Het wordt bijvoorbeeld actief wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt. En dat ben je op je werkplek (waarschijnlijk) niet.

Het omgekeerde geldt ook: door laag en rustig te ademen, activeer je het parasympatisch zenuwstelsel. Dat helpt je om je beter en sneller te ontspannen.

Het belangrijkste bij een ademhalingsoefening? De tijd nemen om uit te ademen. Dat is, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, belangrijker dan diep inademen. Je herstelt met je uitademing namelijk de natuurlijke balans tussen zuurstof/ CO2.